Tegenwoordig kan je alles online vergelijken: zorgverzekeringen en mobiele telefoons, maar ook energie. Maar heb je er wel eens aan gedacht om thermostaten te vergelijken? Natuurlijk niet. Je koopt namelijk gemiddeld maar één keer per 29 jaar een thermostaat! Juist daarom is het goed om je hierin te verdiepen en te vergelijken. Bovendien kost een thermostaat een hoop geld.

Waarom vergelijken?

Vroeger bestonden er alléén recht-toe-recht-aan thermostaten. De temperatuur kon omhoog gezet worden en omlaag en daar bleef het bij. Sinds de uitvinding in 1609 (door een Nederlander) was dit het geval. Tot enkele jaren geleden. Verschillende merken claimen de eerste “slimme thermostaat” naar Nederland te hebben gebracht. Het is in ieder geval duidelijk: er gaat iets veranderen. Omdat er iets gaat veranderen moet je je opnieuw verdiepen. Dit kan je goed doen door verschillende typen en modellen te vergelijken. Zo heb je een kamerthermostaat (“normaal”), klokthermostaat (programmeerbaar) of slimme thermostaat (met extra functies en op afstand bestuurbaar). Elke thermostaat heeft zijn eigen voordeel. De een is goedkoper in aanschaf, maar zorgt voor hoger (duurder) verbruik. De ander is duurder in de aanschaf, maar werkt energiezuiniger (goedkoper)

Thermostaten vergelijken

Via onze website kan je gemakkelijk energie vergelijken. De energie die je afneemt is opgebouwd uit verschillende tarieven van verschillende merken. Maar denk zeker ook aan een thermostaat vergelijken. Voor het verbruik van de energie in je huis is dit minstens net zo belangrijk. Vergelijk bijvoorbeeld alle merken zoals Honeywell, Nefit, NEM (Anna), Eneco, Nest, Netatmo, Remeha, Theben, Thermosmart, Bosch, ICY, Siemens en Vaillant. Sommige leveranciers leveren een (slimme) thermostaat mee, dus dan zit je aan die thermostaat vast. Anders kan je jouw eigen thermostaat kiezen.

Waar op letten

Het belangrijkste is om te bekijken of de thermostaat bij de CV-ketel past (compatibiliteit). Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de functionaliteiten. Bij een kamerthermostaat en klokthermostaat is dit al belangrijk, en bij een slimme thermostaat helemaal! Kijk goed naar de schakeling (modulerend of aan/uit), of hij bedienbaar is met een app en of je die app mooi vindt. Maar kijk ook naar het design van de thermostaat en of deze bijvoorbeeld zelflerend is of niet.

Waar kopen

Het is niet zozeer belangrijk waar je de thermostaat koopt, je kunt dit het best doen bij een winkel of webshop waar jij je prettig bij voelt. Het is wel belangrijk dat je de thermostaat laat installeren door een erkend installateur. Deze zal garantie geven op de installatie en op de juiste manier met de thermostaat om gaan.

Jouw artikel hier?

Je kan energie artikelen op deze website plaatsten. Neem contact met ons op!