Lage energietarieven, wie wil dat niet? De energietarieven zijn onder meer afhankelijk van de prijzen van olie, kolen en aardgas. In 2004 werd de energiemarkt in Nederland vrijgegeven. Sindsdien concurreren energiebedrijven om de gunst van potentiële klanten door de laagste energietarieven aan te bieden. Klanten kunnen hiervan flink profiteren door via een vergelijkingswebsite over te stappen naar een nieuwe energieleverancier waarbij men al snel tot honderden euro’s kan besparen op gas, water en licht.
Als consument kan men kiezen voor enkele en dubbele energietarieven. Heeft u een enkele energiemeter? Voor uw energietarieven maakt het dan niet uit op welk tijdstip u elektriciteit verbruikt. Met een dubbele energiemeter gelden er 2 verschillende energietarieven: het laagtarief (ook wel daltarief): doorgaans tussen 23.00 en 7.00 uur en het hoogarief (ook wel piektarief), doorgaans tussen 7.00 en 23.00 uur. Gebruikt u tijdens de daluren meer elektriciteit dan overdag? Dan kan een energiemeter met energietarieven voor dal – en piekperiodes voordelig zijn. Overigens betaalt u wel meer huur- en aansluitkosten voor een dubbele energiemeter. Let op dat de tijdstippen die gelden bij dubbele energietarieven per leverancier kunnen verschillen.
Heeft u stadsverwarming en gebruikt u verder geen gas? Dan zijn voor u alleen de energietarieven van belang. Ga bij uzelf na of u variabele of vaste energietarieven wilt. Variabele energietarieven worden elk half jaar aangepast. Dalen de energietarieven, dan profiteert u hiervan. Een prijsstijging is dan minder gunstig. Bij variabele energietarieven hoort in de meeste gevallen een contract voor onbepaalde tijd. U zit dan nergens aan vast. Controleer altijd uw contractvorm.
Vaste energietarieven zijn meestal alleen mogelijk als u een contract afsluit bij een energieleverancier. Veel contracten zijn niet vrij opzegbaar. U betaalt een boete als u het contract met vaste energietarieven niet volbrengt. Het voordeel van vaste energietarieven is dat u weet waar u aan toe bent en geen omkijken heeft naar uw energiezaken. Stijgen de energietarieven dan is dit voordelig. Omgekeerd geldt dat u niet kunt profiteren van eventuele prijsdalingen. Toch zijn vaste energietarieven doorgaans voordeliger dan variabele tarieven en bieden deze tarieven meer zekerheid.
Door de steeds hogere brandstofprijzen van olie, kolen en aardgas op de wereldmarkt van energie zijn de gas- en energietarieven lange tijd sterker gestegen dan de inflatie. In 2009 en 2010 gingen de energietarieven sinds tijden weer omlaag, waarna ze afgelopen jaren langzaam omhoog gingen. De energietarieven van de komende jaren blijven nagenoeg gelijk of dalen licht. Het gaat hierbij overigens om de energietarieven voor de levering van elektriciteit.
Wilt u weten bij wie u de laagste energietarieven krijgt? Energieleveranciers zijn verplicht hun energietarieven te vermelden op hun website. Een energievergelijker is de snelste manier om de laagste energietarieven te vinden. Op basis van uw postcode en wensen (groene stroom, contractvorm) krijgt u de energieleveranciers met de laagste energietarieven op een rij. Wilt u ook gas afnemen? Gastarieven kunt u in een moeite meenemen in de energievergelijking.
Via vergelijkingswebsites kunt u eenvoudig gas- en energietarieven vergelijken van alle energieleveranciers. Zij pakken extra uit om goed uit de energievergelijking te komen. Hierdoor zijn deze energie-aanbiedingen meestal scherper dan de aanbiedingen op de websites van energieleveranciers zelfs. Andere voordelen van het vergelijken van energie: u bespaart tijd en kunt vaak gebruikmaken van een handige overstapservice. Controleer nu hoeveel u bespaart door energietarieven te vergelijken.
Je kan energie artikelen op deze website plaatsten. Neem contact met ons op!