Zaken als energietarieven vergelijken zijn tegenwoordig steeds populairder aan het worden. Dat is ook zeker niet gek, aangezien het met de huidige technieken erg eenvoudig is om snel vele energieleveranciers te vergelijken. Hoewel dit ervoor kan zorgen dat u enkele honderden euro’s per jaar bespaard, zijn er ook zeker andere manieren om op uw energiekosten te besparen. Zo worden zonnepanelen steeds vaker geïnstalleerd, maar kan ook een warmtepomp een interessante keuze zijn. In dit artikel wordt er verder ingegaan op warmtepompen.
Warmtepompen halen hun energie uit ‘gratis’ bronnen. Voorbeelden daarvan zijn water, grond en lucht. Op die manier is een warmtepomp zeer milieuvriendelijk, aangezien dergelijke zaken in principe niet ‘uitsterven’. Daarnaast maakt dat het opwekken van energie nog goedkoper ook.
Het idee achter een warmtepomp is dat er warmte wordt verplaatst. Dit klinkt een beetje vaag, maar kan met een vrij eenvoudig voorbeeld worden uitgelegd. Zo heeft een koelkast het doel om een bepaalde ruimte te koelen. Daarbij wordt echter energie gebruikt, waardoor de ruimte buiten de koelkast zelf wordt verwarmd. Hoewel een koelkast dus een bepaalde ruimte koelt, zorgt hij er ook voor dat een andere ruimte wordt opgewarmd. Warmtepompen werken op een vergelijkbare manier. Op die manier zijn ze zelfs in staat om met slechts 1 kWh 4kWh op te wekken. Vaak is het echter niet eenvoudig om een volledig huis te verwarmen met een warmtepomp. Daarom worden er vaak ter ondersteuning een aantal zonnepanelen geïnstalleerd.
In de basis werken warmtepompen allemaal op een vergelijkbare manier. Er zijn echter wel verschillende types warmtepompen, die allemaal net op een wat andere wijze warmte opwekken. De prijzen van de verschillende soorten warmtepompen lopen dan ook uiteen, en zijn dus afhankelijk van het type. Zo is bij het ene type warmtepomp de aanschafprijs wellicht relatief hoog, terwijl bij andere types de installatiekosten flink kunnen oplopen. Vaak komt de prijs toch wel rond de 15.000 euro te liggen. Dit zal wellicht vrij prijzig lijken, maar de terugverdienperiode blijft korter worden. Die is over het algemeen immers maximaal zo’n 10 jaar, maar in sommige gevallen heeft u de warmtepomp al eerder terugverdiend.
Je kan energie artikelen op deze website plaatsten. Neem contact met ons op!