Besparen op het verbruik van energie en daarmee ook in de kosten is makkelijk dan je denkt. Je hoeft er lang niet altijd comfort voor in te leveren, maar door een klein beetje meer bewustzijn of eenmalig een heel klein beetje moeite doen kan heel wat bereikt worden. Daarmee gaat niet alleen de energierekening omlaag maar kan ook een steentje bij worden gedragen om de temperatuurstijging tegen te gaan. Op deze website staan meer dan 20 maatregelen die u kunt treffen om het energieverbruik terug te dringen. Wij hebben hieronder een kleien selectie gemaakt van 5 energiebespaartips:

Doe de verwarming ’s nachts niet uit, maar zet deze overdag een graadje lager

Het is een misvatting dat de thermostaat ‘s nachts uit moet worden gezet om energie te besparen. Het kost namelijk zoveel meer extra energie om de woning overdag dan weer te verwarmen dat dit niet loont. Overdag de thermostaat één graad terugdraaien levert een besparing van 6% energie op. Dat komt bij een gemiddeld huishouden overeen met een kostenbesparing van € 75 per jaar.

Nog steeds een gloeilamp? Vervang deze door een ledlamp

Spaarlampen zijn vaak genoemd als vervanging van een gloeilamp. Echter duurt het vaak één tot enkele minuten totdat op volledige sterkte branden. Daarnaast is een ledlamp zelf nog zuiniger, maar heeft dat nadeel niet. Een ledlamp gaat bovendien 15x langer mee en is 4 tot 5 keer zuiniger dan een gloeilamp.

Eet wat minder vlees

Wellicht dat dit niet het eerste is waaraan je denkt, maar het eten van minder vlees is goed voor het milieu. Dit geldt overigens ook voor kaas. Deze producten, of eigenlijk de dieren waar ze vandaan komen, hebben een grote impact op broeikasgassen.

Rijd wat langzamer op de snelweg

Door flink gas te geven op de snelweg wordt de uitstoot van CO2 exceptioneel vergroot. 100 kilometer per uur rijden scheelt ruim een kwart aan broeikasgassen ten opzichte van 130 kilometer per uur. Rijd daarom iets langzamer, dat is bovendien ook goed voor de rekening aan de benzinepomp!

Douche 2 minuten korter

Iets korter douchen scheelt fors in het waterverbruik. Het verwarmen van water heeft bovendien een flinke aanslag op het energieverbruik. Het gaat om tientallen liters water en daarnaast kost het verwarmen van water 50x meer energie dan koud water. Denk ook aan een waterbesparende douchekop om het energieverbruik te minimaliseren.

Jouw artikel hier?

Je kan energie artikelen op deze website plaatsten. Neem contact met ons op!