Warme Truiendag begon in 2017 met een initiatief om één dag de verwarming een stuk lager te zetten en in plaats een dikke warme trui te dragen. Niet alleen op scholen of thuis, maar ook op de werkvloer. Natuurlijk betrof dit een symbolisch actie om meer aandacht te vragen voor duurzaamheid en energiebesparing. Vandaag de dag is de Warme Truiendag uitgegroeid tot een actie waaraan meer dan 2 miljoen mensen en bedrijven deelnemen. Het beperkt zich al jaren niet meer tot enkel het verlagen van de verwarming en het dragen van een wollen trui; iedereen kan zich aanmelden met een duurzaam initiatief. Maar ook de warme trui zelf mag niet vergeten worden zegt Petra Lettink, initiatiefneemster van het Klimaatverbond Nederland: “Het is zo laagdrempelig, dat iedereen hier aan mee kan doen”.

Één graad lager bespaart 6% energie en verlaagt ook CO2 uitstoot met 6%

Greenchoice geeft aan dat het lager zetten van de verwarming een flinke besparing oplevert. “Het gaat in totaal om 3,3 miljoen m3 gas dat bespaard kan worden op één dag. Dan hebben we het maar over één graad verlaging van de verwarming.” www.warmetruiendag.nl heeft haar website afgelopen vrijdag opengesteld voor deelnemers om hun initiatieven aan te melden en elkaar te inspireren. Het initiatief is niet alleen voor “geiten wollen sokken”: bekende Nederlanders als Marts Smeets zijn bekende ambassadeurs en ook grote multinationals en universiteiten nemen deel aan Warme Truiendag.

Overstappen op groene energie

Naast het promoten van energiebesparing wordt gewezen op het afnemen van groene energie in plaats van grijze energie. Miljoen huishoudens nemen nog steeds energie af opgewekt uit nucleair of kolencentrales stelt www.goedkoopsteenergieleverancier.org. Dat terwijl groene energie vaak nog goedkoper is wanneer men wisselt van energieleverancier. Steeds meer energiemaatschappijen bieden groene energie aan en bij sommige kan alleen nog maar groene energie worden afgenomen. Het vergelijke en overstappen kost bovendien maar 2 minuten en heeft in tegenstelling tot Warme Truiendag een heel jaar zijn duurzame effect.

Jouw artikel hier?

Je kan energie artikelen op deze website plaatsten. Neem contact met ons op!