In de huidige maatschappij wordt het steeds belangrijker om bewuster om te gaan met energie. De voorbije jaren zijn er in Nederland steeds meer energielabels in het leven geroepen waarmee Nederlanders een beter inzicht krijgen welke apparaten, auto's en woningen zuinig omgaan met energie. Het nieuwste energielabel dat we in Nederland kennen is het energielabel voor woningen. Met het energielabel voor woningen kunnen Nederlanders zien hoe energiezuinig een woning is. Dit speelt hedendaags een belangrijke rol bij het kopen van een woning.
In januari en februari 2015 hebben alle huiseigenaren die nog geen energielabel hadden een energielabel ontvangen. Het label dat zij hebben ontvangen is gebaseerd op onder meer het bouwjaar en het moet de huiseigenaren aan het denken zetten om de woning energiezuiniger te maken. Het per post ontvangen energielabel voor de woning is een voorlopig label. Bij verkoop of verhuur van de woning dient het energielabel voor de woning definitief gemaakt te worden. Het is kinderlijk eenvoudig om het energielabel definitief te maken en het kost slechts een paar tientjes. Als het energielabel ontbreekt bij de verkoop of verhuur, riskeert de huiseigenaar een boete van maximaal 405 euro.
Met een energielabel voor de woning kunnen potentiële kopers of huurders makkelijk zien of den woning energiezuinig is of juist niet. Dat is enorm handig, want zo kunnen kopers of huurders een bewuste keuze maken voor een bepaalde woning. Bij het energielabel geldt immers dat een energiezuinige woning een lagere energierekening zal hebben, wat zorgt voor meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Al met al is een energiezuinige woning stukken beter voor het milieu.
De klassen die toegekend worden aan woningen zijn A (zeer energiezuinig) tot en met G ( zeer onzuinig). Bij een energiezuinig huis is de isolatie van de woning op orde, heeft het dubbel glas, zonnepanelen en een energiezuinige verwarming. De kenmerken van een woning worden beschreven in het energielabel. Het energielabel is een document.
Doordat Nederlanders steeds bewuster omgaan met energie, zien we ook een trend ontstaan met betrekking tot duurzaam bouwen. De woningen die op dit moment gerealiseerd worden in Nederland worden gebouwd met duurzame materialen en op een duurzame manier. Maar deze nieuwe manier van bouwen vraagt ook om kennis en vaardigheden en deze is niet altijd aanwezig op de bouwplaats.
De bouw heeft steeds vaker behoefte aan gespecialiseerde bouwvakkers, maar op dit moment zijn er te weinig bouwvakkers die gespecialiseerd zijn in duurzaam en energiezuinig bouwen. Hier heeft het Opleidingscentrum Bouw in Ruinen wat op gevonden. Zij gaan een opleiding aanbieden voor duurzaam bouwen. Volgens het Opleidingscentrum Bouw zijn er steeds meer projecten waar energiezuinige of energieneutrale nieuwbouwwoningen gerealiseerd worden.
De vakkennis ontbreekt op heel veel bouwplaatsen en met de komst van de opleiding duurzaam bouwen wordt de kennis en de vaardigheden vergroot bij studenten die over een aantal jaar op de bouwplaats rondlopen. Vooral bij het isoleren en het kitten van woningen zijn nieuwe technieken van toepassing en daar kunnen studenten zich bij de opleiding duurzaam bouwen op specialiseren.
Je kan energie artikelen op deze website plaatsten. Neem contact met ons op!