Aan een energielabel kunnen kopers en huurders zien hoe energiezuinig een woning is. Door uw woning beter te isoleren met isolatiemateriaal, dubbelglas, zonnepanelen en/of een energiezuinige verwarming, kan dit effect hebben bij het kopen en het verkopen van een woning. Woont u in een energiezuinig huis, dan ervaart u meer wooncomfort, lagere energierekening en u stoot minder CO2 uit, wat beter is voor het milieu.

Wat is het energielabel?

Mensen die een huis gaan huren of kopen hebben recht op het zien van het energielabel van de woning. Het label geeft aan hoe energiezuinig het huis is en waar de verbeterpunten zitten. Er zijn verschillende klassen, deze klassen beginnen bij G. Heeft uw woning een rood energielabel G, dan is uw woning zeer onzuinig. Dit kan oplopen tot een groen label van A++, dit houdt in dat uw woning zeer zuinig is. Het is bedoeld om huiseigenaren te stimuleren om hun woningen energiezuiniger te maken. Dit is niet alleen voor het milieu beter, het is ook beter voor de huiseigenaar zelf.

Diverse mogelijkheden voor isolatie

Isolatie wordt steeds een belangrijker onderdeel van onze woning. Niemand wil namelijk te veel betalen voor zijn energierekening. Dit kunt u terugdraaien door uw woning beter te isoleren. Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het gaat om isoleren, zoals: dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie. Deze dragen allemaal bij aan een energiezuinige woning.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een vorm van isolatie dat in de spouw van uw muren wordt gespoten. Tussen de buiten- en de binnenmuur zit namelijk een ruimte die rond de 7 en 9 centimeter breed is. Bij een spouwmuurisolatieklus worden er kleine gaten in de voegen van uw muur geboord om er vervolgens isolatiemateriaal doorheen te spuiten. Doordat het kleine gaten zijn, geeft het weinig rommel. Het is een simpele klus dat binnen een dag geklaard kan worden. Toch is dit van grote invloed op uw energierekening. De besparing kan oplopen tot €600, - per jaar, dit is afhankelijk van het energieverbruik.

Vloerisolatie

Voor het isoleren van uw vloer is er een kruipruimte nodig. Het luik van deze ruimte bevindt zich vaak in de meterkast of bij de achterdeur. Vloerisolatie voorkomt dat koude lucht vanuit de kruipruimte in de vloer doordringt. Bij de isolatieklus wordt er PUR schuim tegen de onderkant van de vloer gespoten, dit is binnen een dag geklaard. Hierdoor komt er geen koude lucht meer door de vloer. Uw vloer wordt niet meer zo koud, dit kan soms wel 4 graden schelen. Dit heeft ook effect op uw energierekening, deze gaat namelijk naar beneden. Met vloerisolatie bespaart tot wel 15 % op uw energierekening, dit kan oplopen tot €250, - per jaar.

Dakisolatie & gevelisolatie

Iedereen weet dat warme lucht opstijgt, het is daarom ook vanzelfsprekend dat de meeste gestookte warmte door uw dak en gevel verdwijnt. Het is verstandig om uw dak en gevel te laten isoleren. Een schuin dak kan op twee manieren geïsoleerd worden, van binnen- of van buitenaf. Van buitenaf is de duurzaamste manier en heeft het beste resultaat. Aan de buitenzijde van het dakbeschot wordt isolatiemateriaal aangebracht. Uw dak blijft warm en wordt beschermd tegen vocht en kou. Na de klus worden alle dakpannen weer op hun plek terug gelegd. Bij de klus waar alles van binnen wordt geïsoleerd, worden eerst alle kieren en naden gedicht. Daarna worden er isolatieplaten tegen het dak bevestigd. Het isoleren van een plat dak gaat iets anders en wordt vanaf buiten gedaan. Er worden isolatieplaten gebruikt die vervolgens worden afgewerkt met waterdicht materiaal. Door uw platte dak te isoleren, komt uw dak iets hoger te liggen. Hebt u uw dak en gevel goed geïsoleerd, dan gaat u veel geld besparen. U gaat al snel 30% op uw energierekening besparen, dit kan oplopen tot €500, - per jaar.

Ten slotte

Weet u niet zeker of uw woning goed is geïsoleerd, dan is het verstandig om hier een specialist voor in te schakelen. Zij kunnen u snel vertellen of uw woning goed is geïsoleerd. Hebt u alle of enkele isolatieklussen uit laten voeren, dan heeft dit effect op het energielabel van uw woning. Een woning met een hoog energielabel levert meer geld op in de verkoop. Natuurlijk is het voor de koper of huurder erg interessant om een woning te kopen of huren met een hoog energielabel. Zij weten dat er weinig warmte verloren gaat en dat zij hun energierekening laag kunnen houden.

Bronvermelding: Dit artikel is geschreven door isolatiebedrijf Javo. Ruim 20 jaar ervaring in isoleren.

Jouw artikel hier?

Je kan energie artikelen op deze website plaatsten. Neem contact met ons op!