Er zijn op de wereld meer mobiele telefoons dan mensen. Dit betekent dat een groot deel van de mobiele telefoons niet gebruikt wordt en ergens in een lade ligt te verstoffen. Door de snelle technologische ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefoons wordt de levensduur van een mobiele telefoon sterk verminderd. Het gaat bij mobiele telefoon om een vervangingsmarkt waarbij een groot deel van de gebruikte mobiele telefoons bij het afval beland. De gemiddelde levensduur van een mobiele telefoon is tegenwoordig minder dan twee jaar. Door de grote groei van afgedankte mobiele telefoons wordt een probleem gecreëerd; een grote berg elektronisch afval dat op een onverantwoorde manier verwerkt wordt. Dit heeft een negatief effect op het milieu maar ook voor de gezondheid. Dat is niet het enige probleem. Door de groeiende productie van mobiele telefoons zijn er steeds meer grondstoffen nodig. Deze grondstoffen zijn niet oneindig beschikbaar. De oplossing? Recycling van oude mobiele telefoons.

Recycling van mobiele telefoons

Als het op besparen van energie aankomt dan is recycling één van de belangrijke middelen om dit doel te bereiken. Het recyclen van mobiele telefoons heeft veel voordelen. Zo belanden de mobiele telefoons niet bij het afval. Dit vermindert de berg elektronisch afval. Het grote probleem met elektronisch afval is dat het in veel gevallen op een verkeerde manier verwerkt wordt. In Afrika worden mobiele telefoons bijvoorbeeld openlijk verbrand zodat de edelmetalen overblijven. De rook en de gesmolten onderdelen vormen echter een groot risico voor de gezondheid van mensen en het milieu in de omgeving. Door mobiele telefoons op een verantwoorde manier te recyclen wordt het milieu minder belast en zijn er geen grote risico’s voor de gezondheid van de mensen.

Recycling van mobiele telefoons zorgt ook voor een besparing van energie. Oude mobiele telefoons die hier in Nederland niet meer gebruikt worden kunnen een tweede leven krijgen in een ander land waar de eisen aan een mobiele telefoon niet zo hoog zijn. Voor iedere mobiele telefoon die hergebruikt kan worden hoeft er een mobiele telefoon minder geproduceerd te worden. Als de mobiele telefoon niet in het geheel gerecycled kan worden dan kunnen de onderdelen hergebruikt worden. De hergebruikte onderdelen kunnen samen een nieuwe mobiele telefoon vormen. Deze mobiele telefoon kan vervolgens weer op de markt worden gebracht als een gereviseerd toestel. De onderdelen die niet hergebruikt kunnen worden belanden in bakken met dezelfde materialen. Mobiele telefoons bevatten veel verschillende metalen en onderdelen van kunststof die gesmolten kunnen worden. Het recyclingbedrijf kan de gesmolten metalen en andere grondstoffen vervolgens doorverkopen aan bedrijven die deze materialen nodig zijn voor de productie van nieuwe producten. Dit maakt de cirkel van mobiele telefoonrecycling rond.

Mobiele telefoon inleveren

Oude mobiele telefoons die afgedankt zijn vertegenwoordigen een waarde. Deze waarde kan omgezet worden naar geld door de mobiele telefoon in te leveren voor geld. Verschillende telefoonrecycling bedrijven zoals telefoonverkopen.com zijn actief om oude mobiele telefoons in te zamelen. Op de website van een recycling bedrijf kan een formulier ingevuld worden waarna direct zichtbaar is wat de vergoeding is voor de mobiele telefoon. Het verschilt per toestel en de staat hoe hoog deze vergoeding is. Door een mobiele telefoon in te leveren wordt de druk op het milieu minder, neemt het elektronisch afval minder snel toe en wordt er veel energie bespaard. Waar wacht je nog op?

Jouw artikel hier?

Je kan energie artikelen op deze website plaatsten. Neem contact met ons op!