Duurzaamheid is een streven waar veel mensen zich op richten. Door zeker te zijn dat u gebruikmaakt van de beste en meest milieuvriendelijke energiecontracten kunt u met een goed gevoel uw elektronische apparaten gebruiken. Duurzame energie is voor velen een van de meest belangrijke factoren van het huishouden. Het is bovendien een van de gemakkelijkste manieren om te zorgen dat u een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Het staat bekend als groene stroom en wordt op talloze wezen opgewekt. Deze duurzaamheid komt voort uit wind, zonlicht, biologische grondstoffen en warmte. Er zijn daarom talloze mogelijkheden.

Verschillende vormen van duurzame energie

Bij het afsluiten van een energiecontract kunt u alle kanten op. Het is mogelijk om een specifieke keuze te maken op basis van de wijze waarop de stroom wordt opgewerkt. Hieronder vindt u enkele vormen van opwekking van duurzame energie.

Windenergie

Met windmolens in weilanden en op zee wordt gezorgd voor een milieuvriendelijke opwekking. Wind is energie die altijd bestaat maar vrijwel volledig onbenut blijft. Door menging van koude en warme luchtstromen ontstaan windstoten, deze windstoten kunnen in molens omgezet worden in beweging. Als Nederlanders zijn wij al honderden jaren bekend met het omzetten van wind naar beweging, ook voor de opwekking van energie zijn wij vooruitstrevend op dit gebied. Het is op dit moment een van de goedkoopste manieren om gebruik te maken van duurzame energie.

Zonne-energie

Voor huishoudens die graag eigen energie willen opwekken is zonne-energie een van de meest effectieve methodes. Met zonnepanelen op uw dak kunt u het zonlicht gebruiken voor opwekking. De energie uit het zonlicht wordt in de panelen omgezet tot stroom die kan worden opgeslagen in een zonneboiler. Zo kunt u de stroom op een later tijdstip gebruiken. De investering om een systeem voor zonne-energie op te zetten liggen vrij hoog, gelukkig zijn er meerdere subsidies van de overheid waar huishoudens gebruik van kunnen maken.

Energie van biomassa

Door verbranding van biologische massa kan op een duurzame manier energie worden opgewekt. Hout is een brandstof die veel wordt gebruikt, maar ook tuinafval wordt in grote massa omgezet in energie. Dit afval wordt vergast of vergist waarna er warmte ontstaat die vervolgens in energie kan worden omgezet. Energiepakketten die werken met biomassa zijn op dit moment de meest milieuvriendelijke pakketten en bieden bovendien een redelijk lage prijs.

Duurzame energie uit warmte

Door middel van een warmtepomp is het eenvoudig om zelf energie op te wekken. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van warmte die uit de lucht rondom uw woning of terrein komt. Daarbij kunt u ook de bodem onder uw terrein gebruiken om warmte om te zetten in energie om onder andere uw water op te warmen. Hoe dieper de pomp onder de bodem wordt geïnstalleerd hoe warmer het wordt. Warmte wordt in het huishouden voor talloze processen gebruikt. U kunt het gebruiken voor het wassen van uw kleding, in de douche of warm water door uw kachelsysteem te pompen.

Jouw artikel hier?

Je kan energie artikelen op deze website plaatsten. Neem contact met ons op!